Sunday, 18 November 2012

Muffin Pisang Inti Coklat



Resipi: RosJintanManis / Source: Izah

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan gula ( Kim jugak guna 1/2 cawan gula )
2 biji pisang yang ranum ( Kim jugak guna 200gm )
1/2 cawan minyak masak ( Kim guna Minyak Jagung )
2 biji telur ( Kim guna gred C )
1/3 cawan susu segar
1 sudu teh soda bikarbonate ( Lain kali Kim nak letak 1/2 sudu teh saja )
1 1/2 sudu teh baking powder
Beberapa titik esen vanila
Beberapa ketul coklat dairy milk ( Kim jugak guna coklat chips )

Caranya:
Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu teh garam.

Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru dimasukkan gula, pukul lagi hingga kembang.

Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak dan tepung sedikit demi sedikit, titikkan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu segar, masa ini jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.

Cedokkan adunan tadi didalam papercup muffin (isikan 3/4 adunan kepaper cup) dan letakkan coklat di tengahnya, bakar pada suhu 170C selama 18 ke 25 minit.

Sejukkan atas redai dan tabur sedikit dengan sugar powder.  Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment