Sunday, 25 November 2012

Kuih Lapis Gardenia


Resipi: Citarasawan / source: Iza Akma SSK

Bahan-bahan:
6 keping roti sandwich - buang kulit tepi, siat kecil dan rendam dengan 150g air
75g gula pasir
3/8 tsp garam
300g santan
150g air
90g tepung beras
30g tepung sagu
1 tsp coklat emulco
Pewarna Kuning & Oren

Caranya:
Panaskan kukusan.
Sediakan loyang bersaiz 6 inci persegi kalau tak ada empat segi yang bulat pun boleh.  Alas dengan plastik tahan panas dan sapukan dengan sedikit minyak masak.
Satukan air, santan, gula, garam dan masak sehingga gula larut.  Biarkan suam.
Masukkan roti yang direndam bersama setengah santan yang dimasak tadi ke dalam pengisar.  Kisar hingga halus.
Satukan tepung beras dan tepung sagu dalam bekas.  Masukkan bahan kisaran ke dalam bekas berisi tepung sambil dikacau dengan whisk sehingga sebati dan tidak bergentel.  ( Kim tapiskan ).
Adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian. 
Bahagian 1 dibahagikan untuk lapisan dan diwarnakan kuning.
Bahagian 2 dibahagikan untuk lapisan dan diwarnakan oren.
Bahagian 3 dibahagikan untuk 4 lapisan dan dibubuh coklat emulco.
Pastikan setiap lapisan itu sama banyak agar lapisannya sama tebal.
Bila kukusan dah betul-betul mendidih, letakkan loyang dalam kukusan.
Tuangkan adunan kuning dulu sebagai lapisan pertama dan kukus 5 minit.
Tuang pula selapis adunan coklat dan kukus lagi 5 minit.
Diikuti dengan selapis adunan oren.  Teruskan melapis dan kukus sehingga semua adunan habis digunakan.
Bila sampai lapisan terakhir kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana.


No comments:

Post a Comment