Thursday, 6 December 2012

Agar-Agar Gula Melaka



 Source: Am-Flora / Nazd Cute Oven / Hana's Family

Bahan-bahan:
10gm / 11gm serbuk agar-agar
1 liter air
1 ketul gula merah (250g +/-)
Sedikit gula pasir / gula merah jika perlu boleh ditambah
200ml-250ml santan pekat (1 cawan)
1 biji telur masukkan dalam santan dan kocok sikit dengan garpu
Secubit garam
Daun pandan, basuh dan simpulkan.

Caranya:
Masakkan 1 liter air bersama gula melaka dan daun pandan hingga gula larut dan tapiskan.
Masak air gula yang ditapis tadi bersama serbuk agar-agar hingga larut.
Kecilkan api, masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
Kacau dan tunggu hingga mengelegak atas api sederhana.
Bila mengelegak biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau.
Tutup api.
Basahkan loyang dengan air, tuang adunan agar-agar santan, biarkan keras dan sejukkan dalam peti sejuk.  

Kim suka cara ini kerna bahagian atas santan banyak dan jugak bahagian bawah gula merah.
Cara ini boleh jugak menggunak daun pandan sebagai pewarna hijau.

No comments:

Post a Comment