Thursday 6 December 2012

Asam Pedas Ikan Parang



Bahan-bahan:
Ikan parang, dibersihkan & ketepikan
5 batang kacang panjang
2 biji terung panjang
2 biji tomato dipotong baji
1 batang serai, dititik
1/2" halia diketuk
1/2" lengkuas diketuk
Air asam jawa secukupnya, jangan bubuh terlalu banyak jika tomato masam
Garam secukupnya
Gula / kiub ikan bilis, jika suka
Minyak sedikit untuk menumis

Bahan-bahan diblend halus dan tapiskan airnya:
5 - 6 biji cili merah (boleh ditambah cili kering)
1 labu bawang besar yang sedang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2" kunyit hidup
1/2" belacan
3 biji buah keras
Air untuk memblend bahan-bahan diatas

Caranya:
Panaskan sedikit minyak dikuali, tumiskan serai, halia dan lengkuas, masukkan bahan-bahan blend tadi dan ditumis sehingga wangi.  Masukkan tomato dan kacau rata.
Masukkan air dari tapisan rempah tadi dan air asam jawa kacau sehingga mendidih.
Masukkan kacang panjang, terung dan garam secukup rasa.
Akhir sekali setelah terung hampir nak masak, masukkan ikan dan masak sehingga kedua-dua belah bahagian ikan masak.
Angkat dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment