Resipi: Chef Zubaidah (Jamuan Kek)
Bahan-bahan:-
250g mentega
200g-250g gula kastor (resipi asal 300g)
1 sudu besar ovalette
4 biji telur (Kim guna saiz B)
250g tepung naik sendiri diayak
1 sudu teh serbuk penaik (tak perlu diayak)
1 sudu teh soda bikarbonat (tak perlu diayak)
80g serbuk koko
100g susu perisa coklat
1 sudu besar emulco coklat
Sedikit kepingan badam untuk hiasan
Caranya:
Pukul mentega, gula kastor dan ovalette sehingga sebati.
Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati.
Masukkan tepung naik sendiri bersama soda bikarbonat, serbuk penaik dan serbuk koko, gaulkan sehingga sebati.
Masukkan susu perisa coklat dan emulco coklat, gaulkan sehingga rata.
Tuangkan adunan ke dalam acuan berukuran 8" dan taburkan kepingan badam diatasnya.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 1 jam atau sehingga masak apabila dicucuk dengan lidi keluar bersih bolehlah dikeluarkan dari ketuhar.
Di dalam buku masakan Jamuan Kek oleh Chef Zubaidah banyak resipi-resipi kek yang mudah untuk dibuat.
Kek Coklat Amerika ini tidak berminyak dan amat lembut. Kalau menggunakan serbuk koko yang berkualiti pasti akan bertambah enak, walaupun tak ada serbuk koko yang berkualiti itu tidak bermaksud kek ini tidak sedap cuma kata orang omphnya tiada, cubalah!!!
No comments:
Post a Comment