Saturday, 29 December 2012

Peria Katak Dan Tempe













Bahan-bahan:-
Peria dihiris halus
Tempe dihiris panjang dan gorengkan
Minyak untuk menumis
Air sedikit
Garam secukupnya
Bawang putih dicincang

Caranya:
Panaskan minyak dikuali dan gorengkan tempe sehingga masak, angkat dan ketepikan 
Panaskan sedikit minyak dikuali, tumiskan bawang putih sehingga layu, pastikan api dapur kecil kerana bawang putih mudah hangus.
Masukkan peria, kacau sebentar, masukkan air sedikit, garam dan masak sehingga peria lembut.
Setelah peria lembut masukkan tempe dan kacau sebentar sehingga kering air, bolehlah diangkat.

Jangan ingat tempe tidak boleh dimasak bersama peria, cubalah baru tau kesedapan tempe bersama peria walaupun tanpa sambal pada sayur ini.
Kalau nak ceriakan masukkan cili merah dipotong serong maka tak lah pucat pada lauk sayur ini.


No comments:

Post a Comment