Saturday, 29 December 2012

Ikan Kembung Kicap Taucu












Bahan-bahan:-
Ikan kembung dibersih, goreng dan ketepikan 
Bawang putih dihiris
Serai diketuk
Lengkuas sedikit diketuk
Bawang besar dihiris
Kunyit hidup sedikit dihiris
Cili merah dipotong serong
Cili padi diketuk
Cili hijau dipotong serong
Daun kunyit disiatkan (tak ada pun tak apa)
Tauchu (pastikan tauchu tidak masin)
Kicap manis ABC
Garam jika perlu
Air asam jawa sedikit
Minyak untuk menumis dan menggoreng ikan

Caranya:-
Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan.
Ambil sedikit minyak menggoreng ikan tadi, masukkan bawang besar, serai, lengkuas, kunyit hidup, daun kunyit dan bawang putih dan tumis sehingga wangi.
Masukkan tauchu dan kicap manis dikacau sehingga mendidih.  Masukkan kesemua cili dan air asam jawa.
Masukkan garam jika perlu.
Masak sehingga kuah mendidih bolehlah diangkat dan tuangkan pada ikan yang telah digorengkan. 

No comments:

Post a Comment