Saturday, 24 November 2012

Rempeyek / Tempeyek Kacang Tanah


Source: cooking with love
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2 sudu makan telur yang dipukul sedikit
3 helai daun limau purut dihiris halus
250ml air atau lebih ( Masukkan air sehingga menjadi tipis tetapi AWAS jangan terlalu tipis )
1 cawan kacang tanah dijemur dan sangai

Bahan-bahan ditumbuk halus:
3 biji bawang putih
1 helai daun limau purut
1/4 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 inci jari kunyit ( optional )
4 biji buah keras
Garam secukupnya dan Kim masukkan kiub ikan bilis  

Caranya:
Campur semua bahan kecuali kacang tanah, kacau sehingga halus dan tidak bergentel.
Ambil sebahagian adunan, bubuh di mangkuk yang lebih kecil lalu diberi sebahagian dari kacang tanah.
Masak dengan cara menyendukkan adunan dan menuangkan pada tepi kuali / boleh juga menggunakn acuan, Kim tidak menggunakan acuan Kim menggunakan sudip yang dipanaskan pada minyak di kuali.
Siram-siram dengan minyaknya sehingga lurut.
Goreng sehingga masak kekuningan.Ulangi dengan cara yang sama sehingga habis.




No comments:

Post a Comment