Saturday, 24 November 2012

Rendang Ayam Minang Pak Engku


Source: Jun

Bahan-bahan:
1 ekor Ayam Kampung / Ayam Bandar dipotong 8
2 batang serai dititik
Rempah tumis 4 sekawan ( kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga )
1 biji kelapa dijadikan santan
2 sudu makan kerisik
Daun kunyit dimayang
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya 
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan kisar:
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
30 biji cili api ( Kim guna cili kering jer )
2 inci halia
2 batang serai
1 inci lengkuas
1 sudu teh jintan manis ( kisar / serbuk )
1 sudu makan lada hitam ( kisar / serbuk )

Caranya:
Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai yang dititik dan masak sehingga kekuningan.  Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam dan serbuk kunyit, kacau rata.
Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik.  Bila ayam sudah masak masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment