Sumber resipi: resipicitarasawan.blogspot.my
Bahan-bahan:
2 keping pastry puffs 8"
1 sudu besar gula pasir untuk taburan, ganti dengan gula perang
1 biji kuning telur untuk sapuan
Bahan-bahan inti:
2 biji epal granny smith atau epal merah ~ hiris atau potong dadu
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar kismis
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu kecil jus lemon
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat. Angkat dan ketepikan.
Caranya:
Keluarkan pastry puffs dari peti sejuk. Biarkan sebentar hingga lembut. Canai ringan.
Isikan inti di tengah dan potong menyerong bahagian tepi puffs untuk membuat bentuk pintalan.
Pintal puffs berselang seli hingga habis.
Sapu kuning telur dan tabur atasnya dengan gula pasir.
Bakar pada suhu 175C selama 40 minit hingga permukaan puffs keperangan.
(Nota: saya membuat bentuk yang lain, kalau berminat nak buat cara seperti di atas bolehlah ke blog citarasawan yang tak lokek dengan ilmu, terima kasih citarasawan....sedap tu....)
No comments:
Post a Comment