Thursday 3 November 2016

Ayam Masak Kuzi Istimewa




























Resipi: Chef Wan via iResipi.com ~ Che' Nom. terima kasih sedap sangat pada tekak saya.
Bahan-bahan untuk diperap:
1 ekor ayam, potong 12 bahagian
3 ulas bawang putih
sedikit garam

Bahan-bahan untuk digoreng:
250ml minyak masak
15 ulas bawang merah, dihiris halus
2 biji bawang besar, dipotong dadu
1/2 cawan kepingan badan (almond slices)
1/2 cawan kismis (guna campuran kismis & kurma)
Hati dan pedal ayam, dipotong kiub (tak letak)
Garam dan Gula perang secukup rasa

Bahan-bahan untuk kuah:
5 ulas bawang merah, ditumbuk halus
4 ulas bawang putih, ditumbuk halus
3 sudu besar rempah briyani, bancuh dengan air sedikit menjadi pes
125ml air
3/4 tin susu cair
120g (1 tin kecil) tomato puri
2 batang serai, dititik
2 helai daun pandan, carik dan simpul

Caranya:
Tumbuk bawan putih bersama garam dan lumurkan pada ayam.
Perap seketika dan ketepikan.

Beralih pula kepada bahan untuk digoreng.
Panaskan minyak dan goreng bawang merah yang dihiris halus.  Angkat dan toskan.
Kemudian dalam minyak yang sama, goreng pula badam cukup sekadar kekuningan dan angkat.
Goreng pula kismis selama 4-5 saat.
Goreng bawang besar sehingga lembut dan diikuti pula pedal dan hati sehingga masak.
Teruskan pula dengan menggoreng ayam hingga separuh masak.  Angkat dan toskan.

Dalam minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk halus sehingga naik bau.
Masukkan daun pandan, serai dan rempah biryani.  Kacau sehingga rempah masak dan pecah minyak.
Masukkan tomato puri, ayam, pedal, hati, bawang goreng, kismis, badam, air dan susu cair.
Masak selama 20-30 minit.
Tambahkan sedikit air jika kuah kering.  Kacau sehingga kuah pekat.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Hidangkan bersama taburan badam, daun ketumbar dan bawang goreng.



No comments:

Post a Comment