Thursday, 3 November 2016

Pindang Ikan Tenggiri



Sumber resipi: racikanemak.blogspot.my
Bahan-bahan:
3 ekor atau 300g ikan tenggiri / patin segar, cuci sampai bersih
1 liter air

5 biji bawang merah *ditumbuk halus
3 biji bawang putih *ditumbuk halus
5 biji cili merah masak
1cm kunyit (letak serbuk kunyit)
2cm halia diketuk
2cm lengkuas diketuk
2 batang serai, diketuk
2 lembar daun limau nipis
2 lembar daun salam
1 biji tomato, potongkan
2 helai daun bawang, potong 2cm (tak letak)
1 ikan daun kemangi, petik daunnya (tak letak)
10 buah belimbing buluh atau jika tidak ada boleh diganti dengan 100g buah nenas dipotong ~ digantikan dengan jus limau
Garam secukupnya

Caranya:
Rebus air hingga mendidih, masukkan bahan halus bawang merah dan putih, tambahkan garam.
Kemudian masukkan ikan, halia, lengkuas, daun limau nipis, daun salam dan serai.
Masak sebentar, masukkan tomato dan belimbing buluh.
Sesaat sebelum diangkat masukkan daun bawang dan kemangi.

No comments:

Post a Comment