Monday, 21 November 2016

Som Tam




























Sumber resipi:kurniaanmu.blogspot.my
Bahan-bahan:
100g Betik muda disagat
4 biji bawang putih yang kecil
10 biji Cili padi atau lebih
Segenggam udang kering, rendam sebentar dengan air panas dan sangai
1 sudu besar atau lebih sos ikan
1 sudu air asam jawa
1/2 sudu besar gula atau lebih
1 biji limau diperah
5 biji tomato ceri belah 2
Kacang tanah yang disangai dan tumbuk kasar atau tak perlu tumbuk

Caranya:
Tumbuk lada dengan bawang putih jangan hancur sangat.
Masukkan gula, sos ikan, air asam jawa dengan perahan 1 biji limau.
Kacau dengan sudu, perasakan masam pedas dan manis.
Masukkan tomato yang dibelah 2 serta kacang tanah sedikit tumbuk-tumbuk sekejap.
Pindahkan ke mangkuk yang lebih besar, masukkan betik yang disagat, tumbuk dan gaul-gaul macam nak buat rojak.
Agak agak dah sebati, cukup rasa bolehlah dihidangkan dan tabur kacang yang lebih tadi.

No comments:

Post a Comment