Sunday 19 November 2017

Ayam Goreng Cili Bunga Kantan





Sumber resipi: Majalah Rasa
Bahan-bahan:
500g isi dada ayam, dihiris kecil, bersih dan toskan
2 batang bunga kantan, dihiris
1 biji bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih, dicincang halus
3cm halia muda, dihiris halus
8 biji cili padi, dihiris halus
Garam secukup
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis

Caranya:
Gaulkan ayam dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan lada sulah.
Perapkan selama 10 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau.
Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng, hirisan bunga kantan dan cili padi.
Perasakan dengan garam, gula dan perisa secukupnya, kacau rata.
Tutup api, hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment