Monday 6 November 2017

Ayam Panggang Rosemary Dan Lemon






















Sumber resipi: Amie salamisimon1.blogspot.com
Bahan-bahan:
1 ekor ayam seberat 1.5 kg
1 biji lemon, perah jusnya
4 biji kentang, kupas dan belah 2
1 batang lobak - buang kulit dan dan potong bulat
2 batang jagung kupas kulit dan potong 3
1 biji bawang Holland - kupas kulit dan belah 2
2 biji tomato belah 2
5 hirisan lemon
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
2 sudu besar stok ayam pekat
7 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega

Bahan-bahan tumbuk / kisar:
3cm halia
1 sudu besar rosemary kering
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Caranya:
Lumurkan ayam dengan perahan jus lemon sehingga rata.
Goreng bawang putih dengan minyak zaitun sehingga kekuningan.
Kemudian tumbuk bawang putih hingga lumat.
Gaulkan bawang putih tumbuk bersama minyak zaitun dan kesemua bahan tumbuk/kisar.
Tambahkan gula perang, garam dan stok ayam pekat.
Kemudian lumurkan pada ayam dan perap di dalam peti sejuk selama 4 jam.
Rebus kentang, jagung dan lobak merah sehingga 3/4 masak.
Angkat dan lumurkan dengan lebihan rempah perapan ayam.
Susun ayam, kentang, lobak merah, jagung, tomato, bawang Holland dan hirisan lemon di dalam tray pembakar.
Sapukan mentega pada ayam dan sayur-sayuran.
Bakar dalam oven di antara 180-200C selama 1 jam.






No comments:

Post a Comment