Friday 9 November 2018

Sweet Onion & Parsley Bread













Sumber resipi: Mat Gebu
Bahan-bahan:-
250g tepung roti (high protein flour)
30g gula halus
20g susu tepung
6g instant yeast
3/4 camca teh garam halus
1/2 camca teh bread softener
1/2 camca teh bread improver
1 ulas bawang putih, tumbuk halus (optional)
2 kuning telur
130ml susu segar (guna breadmaker guna air biasa, saya guna 110ml air)
30g mentega / minyak sapi
1 biji bawang besar didadu *
1/2 camca teh gula halus*
1 camca besar mentega* (bertanda * disatukan dan masak hingga bawang keemasan, sejukkan)
1 camca besar cincangan daun parsley

Caranya:-
Untuk Doh Roti:
Satukan semua bahan kecuali mentega/minyak sapi.
Gaul rata hingga menjadi doh.  Masukkan mentega/minyak sapi dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal.  Doh lembut sedikit.  Bulat-bulatkan, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik, biar selama 45 minit.
Kaedah lain menggunakan Breadmaker:-
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "On", tunggu hingga siap.
Untuk Roti:
Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara.
Bahagi doh kepada 4 bahagian sama besar.
Ambil 1 doh dan gelek memanjang kurang lebih 18".
Buat lagi satu pada doh yang lain.
Silangkan doh dan pintal tali sehingga sampai ke hujung, kemaskan.
Buat sama pada baki doh tadi.
Kemudian lipat 2 doh tadi dan pintal tali sekali lagi hingga mendapat corak pintalan tali (Macam tocang rambut ahak...).
Kemaskan dan alih ke dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.
Buat yang sama untuk lagi satu doh.
Biarkan 45 minit hingga naik.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit atau kuning keemasan.
Sapu mentega sejurus roti dikeluarkan dari oven.
Sejukkan sebelum dihiris dengan pisau roti.













No comments:

Post a Comment