Sunday, 25 April 2021

Kek Batik Coklat Cadbury
























Resepi by: @cadbury_my via shiqin.hotfm.com.my / ohbulan.com
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan A, Kek:
400gm biskut McVitie's Digestive, patah-patahkan
250gm biskut Oreo Cookies Original, buang krim dan patah-patahkan
200gm mentega
1 1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis ~guna 1/3 cawan
1/2 cawan air panas
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan B, Ganache:
200gm krim putar
320gm (2 bar) Cadbury Diary Milk Chocolate (plain) 
1 sudu makan mentega
1 sudu teh esen vanila

Bahan C, hiasan/topping:
160gm (1 bar) Cadbury Diary Milk Fruits & Nuts

Cara membuat kek:
Di dalam kuali, satukan susu pekat manis, serbuk koko dan mentega. 
Cairkan hingga semua bahan sebati. 
Masukkan air panas, telur dan esen vanila. 
Kacau sehingga bancuhan berkilat. 
Masukkan biskut McVitie's Digestives dan Oreo sedikit demi sedikit. 
Tuang adunan kedalam loyang yang telah dialas dengan parchment paper lalu mampatkan. 
Boleh juga disusun adunan biskut selapis dan mampatkan. Lapisan lagi adunan biskut dan mampatkan semula, buat sehingga habis. 
Adunan biskut yang terakhir pun harus dimampatkan. 
Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam, sebelum disapu Ganache. 

Cara membuat Ganache:
Panaskan krim putar dalam mikrowave selama 1 minit. 
Keluarkan dari mikrowave dan masukkan cincangan coklat Cadbury, mentega dan esen vanila. 
Kacau hingga semua bahan sebati. 

Keluarkan kek dari peti sejuk, buangkan parchment paper. 
Tuang Ganache tadi dan ratakan atas kek. 
Hias kek dengan topping Cadbury Milk Chocolate Fruits & Nuts yang dipotong kasar. 

Nota:
Saya tak menghias kek saya, cuma disapu topping saja. 
Lebih elok di simpan semalaman dan dipotong keesokan hari, kerana topping akan menjadi keras. 




No comments:

Post a Comment