Sunday 19 January 2014

Tat Nenas Gebu

 

















Resipi: Nor Aznim@anymz-mykitchen-blogspot.com / Sumber: Hasue@sue-hasue-blogspot.com
Sedikit perubahan dari Kim
Bahan-bahan pastri:
4 oz / 115g mentega ( suhu bilik )
4 oz / 115g minyak sapi ( suhu bilik )
1 biji telur gred B ( guna C gred )
1 1b / 450g tepung gandum ( pastikan tepung yang baru jangan guna tepung yang disimpan lama )

Inti Nenas - secukupnya atau boleh dibeli siap dari kedai bakeri. Ambil dalam 1 sudu besar inti nenas dan gentelkan bulat-bulat, ketepikan

Caranya:
Pecahkan telur di dalam bekas adunan, masukkan mentega dan minyak sapi.
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit...uli sehingga menjadi doh yang lembut.
Guna acuan pam / tekan dengan jari.
Tekan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C - 180C selama 20 - 25 minit (mengikut ketebalan pastri dan jenis oven) atau bakar selama 15 minit pada suhu 175C seperti Hasue.

Nota Kak Anymz: Tidak menggunakan air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh letakkan lebih kurang 30 minit di dalam peti ais.

Cara membuat Inti Nenas seperti Kak Anim:
Bahan-Bahan:
10 biji nenas disagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning (tak letak pun tak apa)
kayu manis ( Kim tambah )

Caranya:
Kacau nenas, gula dan kayu manis.
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dengan api yang perlahan.
   

No comments:

Post a Comment