Sunday, 8 February 2015

Biskut Coklat Chip Tanpa Telur




























Resipi: fida@myresipi.com
Sedap...yum...walaupun tanpa telur, biskut yang memang ringan dan garing, terima kasih yea!!


Bahan-bahan:
1 1/4 cawan / 280g mentega ~ lembut guna margarine
3/4 cawan gula icing diayak / 85g guna 70g
1/2 cawan gula perang / 100g  guna 90g
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar serbuk koko diayak
1 sudu teh bicarbonate soda diayak
2 1/2 cawan tepung gandum diayak / 275g guna tepung low protin nak habiskan stok
120g chocolate chips
120g hirisan badam

Caranya:
Putar mentega dan kedua-dua gula hingga berkrim, masukkan vanila tapi jangan kembang, gunakan hand whisk aje.
Masukkan serbuk koko dan bicarbonate soda dan putar lagi.
Masukkan tepung dan digaul dengan senduk atau spatula diikuti dengan chocolate chips dan badam hiris dan gaul lagi hingga sebati.
Bubuh doh 1 sudu teh berjarak atas tray dan bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga garing.




No comments:

Post a Comment