Tuesday, 1 September 2015
Apam Balik Nyonya
Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim
Bahan-bahan:
Tepung gandum
Telur
Secubit garam
Santan pekat
Gula melaka *
Gula perang *
Air * ~ dimasak sehingga gula larut dan biarkan sejuk dulu
Sedikit margerine
Daun pandan
Acuan apam atau kuali non stick yang kecil
Caranya
Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam blender, blend sehingga halus.
Tapiskan.
Sapukan margerine pada acuan apam, biarkan panas.
Masukkan lebih kurang 1 sudu besar adunan dalam acuan, biarkan sebentar, kemudian ditutup sehingga masak. Setelah masak, dilipat dua dan angkat. Tidak perlu diterbalikkan.
Kuih yang masak tidak melekit pada permukaannya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Maaf brp sukatan bahan-bahan
ReplyDeleteSorry BondaKchaq, saya masa membuat tidak menggunakan takaran, saya cuma agak-agak saja.
ReplyDeleteAsalkan adunan tidak cair, seperti membuat lempeng tapi pekat sedikit.