Tuesday, 1 September 2015

Apam Balik Nyonya



Resipi: Enak Rasa Dari Dapur Kim

Bahan-bahan:
Tepung gandum
Telur
Secubit garam
Santan pekat

Gula melaka *
Gula perang *
Air * ~ dimasak sehingga gula larut dan biarkan sejuk dulu

Sedikit margerine
Daun pandan
Acuan apam atau kuali non stick yang kecil

Caranya
Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam blender, blend sehingga halus.
Tapiskan.
Sapukan margerine pada acuan apam, biarkan panas.
Masukkan lebih kurang 1 sudu besar adunan dalam acuan, biarkan sebentar, kemudian ditutup sehingga masak.  Setelah masak, dilipat dua dan angkat. Tidak perlu diterbalikkan.
Kuih yang masak tidak melekit pada permukaannya.

2 comments:

  1. Maaf brp sukatan bahan-bahan

    ReplyDelete
  2. Sorry BondaKchaq, saya masa membuat tidak menggunakan takaran, saya cuma agak-agak saja.
    Asalkan adunan tidak cair, seperti membuat lempeng tapi pekat sedikit.

    ReplyDelete