Resipi: Suriati Ramli / Sumber Resipi: AzlitaMasamManis.com
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air
2 biji telur Gred A
1/2 cawan minyak masak
secubit garam
sedikit pewarna kuning telur
Mentega untuk digris pada kuali leper
Daun pandan sebagai alat untuk meratakan mentega
Acuan roti jala
Caranya:
Satukan semua bahan di atas dan kacau rata.
Masukkan dalam mesin pengisar / blender dan kisar halus, kemudian tapis.
Adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Panaskan kuali leper atas dapur hingga betul-betul panas (guna api sederhana), ini supaya roti yang di kirai tidak melekat dan mudah di angkat.
Bila dah panas barulah sapukan mentega dengan menggunakan daun pandan.
Masukkan adunan dalam acuan roti jala dan kirai dalam bulatan kecil-kecil secara berterusan hingga menjadi bulatan yang besar. Anggaran 6".
Tunggu hingga permukaan atas kering, ini bermakna dah masaklah. Tak perlu dibalikkan.
Terus angkat dan lipat, terpulang kalau suka lipat boleh boleh bentuk 3/4 bulatan atau boleh gulung seperti menggulung kuih dadar.
Ulangi proses yang sama hingga habis.
Kari Ayam Pekat:
Bahan-bahan:
Ayam dipotong kecil
Minyak sedikit
1 labu bawang besar, dimayang
Daun kari
Sedikit biji sawi
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Serbuk lada putih *
Serbuk cili *
Serbuk kari *
Sedikit serbuk ketumbar *
Sedikit serbuk kunyit * ~ bahan-bahan bertanda * disebatikan dengan sedikit air
Pes halia/bawang putih
Garam
Ubi Kentang, jika suka
Santan cair
Santan pekat
Caranya:
Panaskan sedikit minyak di kuali, tumiskan bawang dimayang, daun kari, biji sawi, kulit kayu manis dan bunga cengkih selama 5 minit sehingga harum.
Masukkan bahan-bahan rempah serbuk, pes halia/bawang putih, ubi kentang dan air sedikit.
Tutup dan biarkan sebentar. Kacau dan masukkan ayam bersama santan cair. Tutup semula dan masak dengan api yang perlahan, sesekali di kacau supaya tidak hangit.
Setelah ayam dan ubi empuk, masukkan santan pekat dan padamkan api setelah santan mendidih.
No comments:
Post a Comment