Sunday 13 September 2015

Ayam Ketuk-Ketuk



Resipi: Sheila Rusly Ketuk-Ketuk Ramadan, masakan ini lebih kurang macam Kam Heong Chicken
Bahan-bahan yang digaul bersama:
1/2 ekor ayam
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar minyak bijan

Bahan-bahan tumisan:
10gm udang kering
2 ulas bawang putih
8 biji bawang merah
10 biji cili padi
3 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
5 tangkai daun kari

Caranya:
Ayam dipotong kecil-kecil dan dibersihkan.
Gaul ayam bersama kicap cair, sos tiram, tepung jagung dan minyak bijan di dalam sebuah mangkuk besar.
Gaul hingga rata dan perap ayam seketika selama 15 minit.
Setelah itu, goreng ayam yang diperap tadi dalam minyak panas dan tuskan.
Sementara itu, hiris bawang merah dan cili padi.
Bawang putih dicincang halus.
Tumiskan bahan ini bersama udang kering, daun kari, serbuk kari, sos tiram, kicap cair dan kicap pekat menggunakkan bekas minyak gorengan ayam tadi.
Setelah pecah minyak dan naik bau, masukkan ayam goreng (Kim menggunakan sedikit minyak gorengan ayam dan menumis lama sikit dengan api yang perlahan), bubuh garam dan gula secukup rasa.
Kacau sehingga semua bahan masak rata.

No comments:

Post a Comment