Sunday 13 September 2015

Nasi Pulao dan Ayam Goreng Jawa






















Sumber: AzlitaMasamManis.com
Resipi oleh: Shahida / Dikongsi: Noraida Durani; Rujukan: Masak Apa Hari Ini
Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi - direndam sebentar hingga lembut, cuci bersih dan toskan.
1/2 senduk minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
2 biji bawang besar - dimayang halus
2 biji tomato - dicincang atau dipotong kiub kecil
1" halia - diketuk atau dihiris atau ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1/3 sudu teh serbuk lada hitam atau lada hitam biji ditumbuk
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk menanak nasi (air untuk menanak nasi beriani dilebihkan dari sukatan nasi biasa)
1 helai daun pandan disimpul
2 helai daun bay (Kim tambah)
Kismis dan bawang goreng untuk hiasan (Kim letak hirisan daun ketumbar dan daun bawang)

Caranya:
Panaskan minyak sapi dan minyak masak ke dalam periuk nasi.  Tumiskan bawang besar hingga garing.
Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, biji pelaga, halia dan tomato, Masakk hingga tomato layur.  Tambahkan lada hitam dan serbuk jintan manis, masak hingga harum.
Tambahkan air, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
*Air jika memasak menggunakan beras basmathi, airnya kena lebihkan dari sukatan nasi biasa dan beras kena rendam dahulu kalau tidak nasi keras nanti.
Tutup periuk dan biar didih.  Masukkan beras, daun pandan dan daun bay.
Tutup periuk dan biarkan nasi di tanak sempurna.
Sesekali kacau nasi dengan chopstik supaya nasi tak patah.
Bila nasi dan masak, hidangkan dengan taburan kismi dan bawang goreng.



Ayam Goreng Jawa
Resipi oleh: Noraida Durani / Rujukkan: Masak Apa Hari Ini / Sumber : Azlita MasamManis
Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 1/2 cawan santan pekat
2 keping asam keping
sedikit gula kabung atau gula melaka atau gula merah
garam secukup rasa

Bahan kisar:
1" halia
1" lengkuas
2" kunyit hidup
1 batang serai
1 sudu masak ketumbar (Lain kali nak guna ketumbar biji)
2 biji buah keras
7 ulas bawang kecil

Caranya:
Masukkan ayam ke dalam periuk atau kuali besar.
Masukkan rempah atau bahan yang telah dikisar halus.
Masukkan santan pekat.
Masukkan asam keping.
Masukkan garam.
Gaul rata.
Panaskan atas dapur hingga kuahnya pekat.
Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.
Bahagikan 2 ayam ini, separuh goreng dan separuh lagi biarkan ia berkuah untuk dimakan bersama nasi.
Ayam yang dah kering kuahnya anda ambil dan goreng dalam minyak secara terendam.  Nota Kim :Jangan digoreng terlalu lama (nanti kering ayam) cukup sekadar ayam menjadi sedikit berwarna coklat.
Angkat dan toskan minyaknya.

Sup Tulang Ayam Jus Kasturi
Resipi: Kim













Bahan-bahan:
Tulang ayam dibersihkan
Air secukupnya
Rempah sup
Cili padi diketuk
Lobak merah dipotong
Ubi kentang dipotong
Hirisan halia
Bawang putih diketuk
Garam secukup rasa
Kiub pati ayam

Jus limau kasturi secukupnya
Hirisan daun ketumbar / daun bawang untuk taburan

Caranya:
Masukkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali jus limau kasturi.
Masak sehingga tulang dan sayuran empuk.
Masukkan garam secukup rasa.
Setelah masak padamkan air, masukkan jus limau kasturi.
Rasa semula garam jika perlu tambah begitu juga dengan limau kasturi harus ada rasa yang seimbang.
Hidangkan dengan bahan taburan.

No comments:

Post a Comment