Wednesday, 16 September 2015

Popia Pedas Cheese dan Kacang Tanah















Resipi: EnakRasaDariDapurKim
Bahan-bahan:
Kulit popia secukupnya, gulung dan gamkan dengan bancuhan tepung + air; digoreng kekuningan dan toskan
Kacang tanah boleh digoreng tanpa minyak atau minyak
Bawang merah dimayang, digoreng kekuningan (jangan hangus nanti tak sedap); jangan guna yang dalam peket
Bawang putih dimayang, digoreng kekuningan
Halia dihiris, digoreng kekuningan
Cheese parmesan
Garam secukup rasa
Gula perang
Cili kering yang telah diblend halus

Caranya:
Masukkan sedikit minyak di kuali, tumiskan cili kering yang telah dikisar halus.
Setelah cili naik bau, masukkan gula perang dan garam (pastikan garam tidak berlalu banyak yer sebab nak dimasukkan cheese) dan masak sehingga terbit minyak, masukkan popia dan kacang tanah, kacau rata.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah digoreng tadi, kacau sebati.
Padamkan api, angkat dan sejukkan.  (Kalau masih panas sedikit nak masukkan cheese pun boleh, bila cheese dah cair dan bersalut dengan rempah walla..., kena buat baru tau)
Setelah sejuk masukkan cheese parmesan, kacau sebati.
Angkat dan simpan dibalang kedap udara.

No comments:

Post a Comment