Wednesday, 25 October 2017

Kari Ayam Mentega & Nasi Bombay























Bahan-bahan:
Isi ayam dipotong kecil, gaul dengan serbuk kari, sedikit garam dan tepung jagung
Cili padi dihiris
Bawang putih dicincang
Daun kari
Minyak untuk menggoreng

Sarang Telur:
Telur kuning, dipukul
Minyak
Butter

Caranya:
Panaskan minyak dikuali dan goreng isi ayam sehingga masak, angkat, tos dan ketepikan.
Ambil sedikit minyak dari minyak yang digunakan tadi, campurkan sedikit butter.
Tumiskan cili padi, bawang putih dan daun kari sehingga wangi.
Masukkan ayam goreng dan gaul rata, masukkan garam secukupnya, gaul sehingga sebati.
Padamkan api dan isi di pinggan.
Untuk sarang telur:
Masukkan minyak dan butter dengan jumlah yang banyak.
Kacau menjadi pusaran dengan menggunakan senduk.
Tangan jangan berhenti mengacau sehingga minyak panas.
Tuangkan kuning telur dari aras yang tinggi dan tangan lagi satu masih mengacau senduk.
Sentiasa di kacau sehingga kuning telur menjadi tali yang panjang.
Angkat, toskan minyak dan tabur di atas ayam.


No comments:

Post a Comment