Tuesday, 24 April 2018
Lempeng Peanut Butter Gula Melaka
Bahan-bahan:
Tepung gandum
2 biji telur
Peanut butter crunchy / smooth
1 ketul kecil gula melaka dicairkan, sejukkan
1 sudu besar mentega
Caranya
Cairkan gula melaka, ketepikan dari api dan masukkan mentega, kacau sebati.
Pukul telur di mangkuk besar, masukkan peanut butter dan pukul lagi.
Masukkan tepung gandum secukupnya dan air gula melaka, kacau sehingga menjadi adunan yang cair tak terlalu pekat.
Sediakan kuali bulat yang disapu dengan mentega, panaskan dan tuangkan 1 sudu besar adunan lempeng.
Bila permukaan tidak lembik bolehlah diangkat.
Lipat dan hidangkan panas-panas.
Jika suka boleh dicicah dengan kelapa yang telah dikukus dicampurkan dengan sedikit garam.
.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment