Sumber resipi: Majalah Rasa Menu Lebaran 2018
Bahan-bahan:
500gm Ayam
400ml Santan
150ml Minyak
5 ulas bawang merah * (bertanda * dikisar)
4 ulas bawang putih *
5 biji cili padi + 2 biji cili hijau * (saya tambah)
100gm Lengkuas *
100gm Halia *
50gm Kunyit *
3 batang Serai *
50gm kulit kayu manis
50gm ketumbar
20gm jintan putih
2 helai daun salam
Garam Secukup Rasa
Caranya:
Tumis bahan kisar hingga bangkit bau.
Masukkan ayam dan semua bahan yang lain dan perlahankan api.
Reneh sehingga daging masak dan kuah agak pekat.
Masukkan garam, setelah garam cukup masak, angkat dan hidangkan.
(Nota: tidak pedas, sesuai untuk kanak-kanak dan yang kurang makan pedas. Sedap di cicah dengan ketupat, lontong dll, cubalah! tak mengecewakan).
No comments:
Post a Comment