Sumber: Majalah Rasa Edisi Bumper May 2018, cepat-cepat beli banyak yang menarik
Bahan-bahan Tauhu:
2 keping tauhu putih dihancurkan
1 tiub tauhu Jepun dihancurkan
1 biji telur ~ pecah dan kacau rata
4 biji cendawan Shitake dicincang halus
1/2 biji bawang holland dicincang halus
1/2 biji cili Benggala dicincang halus ~ ganti dengan 1 biji cili merah dan 4 biji cili padi merah
1 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam halus secukup rasa
Bahan-bahan sos:
4 sudu makan so cili Thai
1 sudu makan madu
1 sudu makan perahan jus lemon
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa ~ tak letak
Bahan-bahan tumis:
2 ulas bawang putih dicincang halus
Sedikit cili Benggala - didadu halus ~ gantikan dengan cili merah dan cili padi
Sedikit minyak masak
Caranya:
Campurkan semua bahan-bahan tauhu di dalam mangkuk besar, gaul rata dan pastikan ia secukup rasa.
Panaskan pengukus. Sapukan minyak pada acuan lompang, dan panaskan sebentar.
Sudukan adunan tauhu dalam acuan kuih lompang yang telah dipanaskan.
Susun dalam pengukus dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sementara itu panaskan sedikit minyak masak, tumiskan bawang putih dan kemudian masukkan cili Benggala.
Setelah layu masukkan sos cili Thai, madu dan jus lemon.
Seterusnya perasakan dengan garam. Tutup api.
Keluarkan tauhu kukus dan susun dalam pinggan.
Tuangkan sos di atas tauhu dan sediakan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment