Sumber resipi: rasa.my
Bahan-bahan:
10 biji cili merah / cili benggala
4 ulas bawang putih
5 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar sos ikan
5 sudu besar cuka epal / cuka biasa
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar pati sunquick
1 sudu kecil tepung jagung, dibancuh sedikit dengan air
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar bijan - digoreng tanpa minyak
Sedikit daun ketumbar - hiris halus
Caranya:
Kisar cili merah dengan bawang putih hingga halus.
Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos tiram, kicap dan sunquick ke dalam periuk.
Masak hingga mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan 1 cawan air.
Masak hingga kuah agak pekat dan berkilat.
Rasa garam dan gula secukupnya.
Sebelum ditutup api, masukkan sedikit bijan yang telah digoreng tanpa minyak dan hirisan daun ketumbar.
Bahan-bahan sup steamboat (stok ayam):
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit minyak untuk menumis
2 ketul kiub pati ayam
Tulang ayam
Garam secukup rasa, jika perlu
Hirisan daun ketumbar
Caranya:
Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
Tumiskan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan air dengan secukupnya.
Bila dan mendidih, masukkan kiub pati ayam dan tulang ayam.
Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.
Bila stok ayam ini dah masak, bolehlah dimasukkan bahan-bahan steamboat.
No comments:
Post a Comment