Sumber resipi:Keluarga.my
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu (saiz sederhana atau besar), dibersihkan, guna ikan merah
3 biji asam boi (tanpa warna)
1 sudu makan sos soya ciar
1 sudu teh sos ikan
Sedikit minyak bijan (jika suka)
2" halia muda dimayang halus
2 batang serai muda dimayang halus
4 ulas bawang putih dicincang halus
4 -5 biji cili padi diketuk ~ dihiris
2 biji limau nipis, diperah jusnya
Garam secukup rasa, jika perlu
Daun ketumbar/daun bawang
Caranya:
Bersihkan ikan, kelar 3 di setiap bahagian.
Di dalam mangkuk, satukan sos soya cair, sos ikan dan sedikit minyak bijan.
Gaul sebati dan lumurkan pada ikan.
Kukus ikan sehingga separuh masak.
Tambahkan hirisan halia, serai dan asam boi.
Kukus lagi ikan hingga masak.
Tuang jus limau nipis dan sesuaikan rasanya.
Jika perlu, tambah sedikit garam dan juga cili padi.
Tabur daun ketumbar/daun bawang yang telah dihiris.
No comments:
Post a Comment