Sumber resipi: TryMasak via Ummi@Home Sweet Home
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong kecil, dibersihkan), gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
2 - 3 batang serai, dititik
4 - 6 helai daun limau purut
2 biji lada benggala merah/hijau dibelah
Sedikit gula ~ tak letak
Garam secukup rasa ~ tak letak
4 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
Bahan B (dicampur, dijadikan sos):
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
Daun sup/daun bawang, dihiris halus
Caranya:
Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam, goreng sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau sebati dan naik bau wangi.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sebati.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, padamkan api.
Hidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment