Monday, 29 October 2018

Kepak Ayam Goreng Chinese 5-Spices





















Bahan-bahan:-
Kepak ayam
Minyak menggoreng secukupnya

Bahan-bahan perapan, diperap selama +/- 30 minit/1 jam:
Chinese 5-spices
Serbuk lada putih
Sos tiram
Kicap cair
Sedikit kicap karamel

Bahan-bahan salutan, digaul sebati:
Tepung beras
Sedikit tepung jagung / tepung roti

Caranya:
Perapkan kepak ayam bersama bahan-bahan perapan selaman 1 jam (tidak perlu garam), kerana bahan-bahan perapan sudah masin.
Panaskan minyak dikuali.
Celupkan kepak ayam pada bahan-bahan salutan yang kering (tidak perlu dimasukkan air).
Buangkan lebihan tepung sebelum dimasukkan pada minyak panas dan gunakan api yang sederhana.
Goreng sehingga kepak ayam masak.

No comments:

Post a Comment