Sunday, 21 July 2019

Ayam Perap Sapi





Bahan-bahan:
Isi daging ayam dihiris
Hirisan cili padi
Hirisan halia
Hirisan bawang besar
Hirisan bawang putih
Sedikit cili boh
Sedikit kicap manis
Sedikit sos tiram
Jintan putih, sangai
Garam secukup
Minyak sapi
Sedikit air
Lobak merah dihiris

Caranya:
Perapkan isi ayam dengan kicap manis, sos tiram, cili boh dan minyak sapi selama +/- 30 minit / 1 jam.
Sangai jintan putih sebentar, masukkan 1 sdm minyak sapi kedalam kuali (jangan banyak minyak sebab ayam dah digaul dengan minyak sapi).
Tumiskan bawang besar, halia, bawang putih sehingga layu.
Masukkan isi ayam dan gaul sebati.
Masukkan sedikit air dan garam secukupnya.
Masukkan lobak merah (jangan dimasak terlalu lama lobak merah, sebab bila kita gigit masih lagi rangup),
Setelah ayam empuk dan kering bolehlah dihidangkan dengan nasi lautan kasih.
(Lebih ringkas dari ayam masak kuzi atau pun beriani ayam, bahan-bahan pasti ada di rumah dan boleh habiskan stok yang lama hahaha......)

No comments:

Post a Comment