Monday, 9 December 2019

Buncis Cah Ayam Kicap





Bahan-bahan:-
Kacang buncis
Air secukupnya
Sedikit minyak menumis

Bahan-bahan sos, gaul sebati dan perapkan:-
Isi ayam dipotong dadu/dicincang
Kicap cair
Kicap manis
Sos tiram
Serbuk lada
Minyak bijan
1 ulas bawang putih dicincang halus

Caranya:-
Masukkan sedikit minyak dan garam di dalam periuk yang diisi air, didihkan.
Celurkan kacang buncis sehingga masak, angkat dan masukkan kedalam air sejuk.
Sebelum menumis bahan-bahan sos, toskan air kacang buncis dan susunkan dipinggan.
Panaskan minyak sedikit dikuali.
Masukkan bahan-bahan sos dan dan sedikit air, kacau sebati sehingga mendidih.
Masak sehingga ayam empuk.
Tuangkan atas kacang buncis.
Bila nak makan barulah digaulkan sehingga sebati.




No comments:

Post a Comment