Bahan-bahan inti:diblend halus dan tapiskan:-
8 biji telur masin kuning yang dikukus
1/2 cawan susu tepung
1/4 cawan tepung kastard
100g unsalted butter (cairkan)
1/2 cawan gula putih (guna gula perang 1/2 cawan tolak 2 sdm gantikan dengan gula putih)
2 sdm tepung jagung
1 cawan santan pekat
Caranya memasak inti:
Masukkan kesemua bahan blend yang sudah ditapis kedalam kuali.
Gunakan api yang kecil, masak dengan dikacau sentiasa sehingga menjadi pekat.
Tutupkan api.
Angkat dan bubuh dimangkuk dan sejukkan inti dahulu. Ketepikan.
Bahan untuk doh (kulit):
1 1/2 cawan tepung pulut
1/4 cawan jus air pandan (tak ada stok air pandan, ganti dengan air biasa)
1 cawan santan pekat
Caranya membuat kulit:-
Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk.
Masukkan jus pandan dan santan.
Uli sehingga mendapat doh yang tidak melekit di tangan.
Rehatkan doh selama 5 minit.
Bahan salutan kelapa:
Kelapa parut
Garam sedikit
Caranya:
Satukan kelapa dan garam, gaul sebati.
Panaskan pengukus.
Setelah air mendidih, kukuskan kelapa selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment