Bahan-bahan:
Ikan siakap, lumurkan dengan garam dan asam jawa dan perapkan selama +/-30~1 jam
Minyak menggoreng
Bahan-bahan rempah digoreng garing:
Halia dihiris
Bawang putih dihiris
Serai diketuk dan dihiris
Cili pada
Daun limau purut
Bahan-bahan sos, digaul sebati:
Air asam jawa
Air perahan limau
Kicap cair
Kicap pekat
Kicap manis
Gula palm
Garam jika perlu, saya tak letak
Caranya:-
Panaskan minyak dikuali.
Masukkan ikan dan goreng ikan sehingga masak, angkat dan ketepikan.
Gunakan minyak menggoreng ikan tadi, masukkan sedikit sahaja dikuali.
Masukkan bahan-bahan sos dan biarkan mendidih.
Masukkan sedikit halia dan bawang putih yang digoreng garing, kacaukan.
Kacau sehingga sos menjadi pekat dan padamkan api.
Tuangkan pada ikan.
Taburkan bahan-bahan rempah yang telah digoreng.
Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment