Sunday, 3 January 2021

Dumpling Ros







Selamat Menyambut Tahun Baru 2021, semoga dunia tiada pandemik covid 19, aman dan makmur. 

Sumber membentuk dumpling ros by:@saomeaklong 
Remade by:@kim_kimberly1509 

Kulit wantan

Bahan-bahan inti (A):
Isi ayam dicincang
Sedikit daun bawang bahagian putih, cincang
1/2 lobak merah potong kecil
2 cendawan kering, rendam hingga lembut, potong kecil
1 ulas bawang putih cincang halus
1/2" halia, cincang
Sedikit bawang merah goreng jika suka

Bahan-bahan inti (B):
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
Perisa
Gula
Garam jika perlu
1 sdt tepung jagung 

Caranya:
Cincang isi ayam sehingga halus. 
Kalau tak nak potong potong lobak dan cendawan boleh juga dicincang sedikit kasar. 
Masukkan kesemua bahan A didalam mangkuk besar.
Masukkan bahan B, kacau sehingga sebati. 
Lemparkan ditepi mangkuk beberapa kali.
Rehatkan sebentar selama 30 minit dipeti sejuk. 
Sediakan pengukus. 
Ambil sekeping kulit wantan, sapukan sedikit air dibahagian tepi kulit, ambil sekeping kulit wantan dan tindihkan. Tindihkan dalam 3 keping atau 4 keping kulit wantan. 
Letakkan isi ayam di setiap bahagian kulit wantan. 
Sapu sedikit air di bahagian atas kulit. Cantumkan bahagian bawah kulit hingga ke bahagian atas, lekatkan dengan kemas. 
Kemudian gulung sehingga kebahagian hujung, 
Sapukan sedikit air dibahagian hujung. 
Letak dipinggan yang telah disapu sedikit minyak. 
Buat sehingga habis. 
Kukus selama 20 minit atau sehingga masak. 
Hidangkan panas bersama sos cili atau kicap. 


No comments:

Post a Comment