Tuesday, 5 January 2021

Kuih Dadar Gulung / Ketayap





Resepi by:@adikfoods

Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan inti:
2 cawan gula melaka parut
1/4 cawan gula pasir
2 cawan air
1 paket kelapa kering Sejati S&P, guna kelapa segar
1 kotak / 200ml santan S&P pandan
1 sdb tepung gandum
1 sdk garam

Cara memasak inti:
Masukkan gula melaka, air, gula pasir, kelapa kering, santan, tepung dan garam kedalam kuali. 
Kacau sehingga inti kelapa sebati dan pekat. 
Tutup api dan sejukkan inti. 

Bahan-bahan kulit:
2 cawan air / air daun pandan, guna 8 helai daun pandan
1 biji telur
2 sdb minyak masak
1 kotak / 200ml santan S&P 
2 cawan tepung gandum 
1 sdk garam
Pewarna hijau, guna air pandan

Cara memasak kulit:
Masukkan air dan daun pandan kedalam blender, blend kan sehingga halus. 
Tapiskan beberapa kali dan buangkan hampasnya. 
Sukatkan semula air daun pandan sebanyak 2 cawan. 
Masukkan kedalam blender, diikuti dengan telur, minyak masak, santan, tepung dan garam. 
Blend kesemua bahan sehingga halus. 

Jika nak membuat 2 warna keluarkan sedikit adunan putih.

Cara mendadar kulit:
Sediakan kuali non stick, sapukan sedikit minyak dan panaskan kuali. 
Tidak perlu disapu minyak banyak kali dikuali. 
Masukkan adunan putih kedalam botol. 
Mula corakkan adunan putih di kuali. 
Kemudian masukkan 1 sudu adunan hijau dan tuang atas adunan putih, dadarkan. 
Bila sudah tak melekit di atas permukaan bolehlah diangkat dan ketepikan. 
Masukkan inti dalam 1 sdb, letak ditengah, lipat kan kedua belah tepi bahagian. 
Gulungkan dengan kemas. 
Hidangkan. 









No comments:

Post a Comment