Resepi by:@adikfoods
Recooked by:@kim_kimberly1509
Bahan-bahan inti:
2 cawan gula melaka parut
1/4 cawan gula pasir
2 cawan air
1 paket kelapa kering Sejati S&P, guna kelapa segar
1 kotak / 200ml santan S&P pandan
1 sdb tepung gandum
1 sdk garam
Cara memasak inti:
Masukkan gula melaka, air, gula pasir, kelapa kering, santan, tepung dan garam kedalam kuali.
Kacau sehingga inti kelapa sebati dan pekat.
Tutup api dan sejukkan inti.
Bahan-bahan kulit:
2 cawan air / air daun pandan, guna 8 helai daun pandan
1 biji telur
2 sdb minyak masak
1 kotak / 200ml santan S&P
2 cawan tepung gandum
1 sdk garam
Pewarna hijau, guna air pandan
Cara memasak kulit:
Masukkan air dan daun pandan kedalam blender, blend kan sehingga halus.
Tapiskan beberapa kali dan buangkan hampasnya.
Sukatkan semula air daun pandan sebanyak 2 cawan.
Masukkan kedalam blender, diikuti dengan telur, minyak masak, santan, tepung dan garam.
Blend kesemua bahan sehingga halus.
Jika nak membuat 2 warna keluarkan sedikit adunan putih.
Cara mendadar kulit:
Sediakan kuali non stick, sapukan sedikit minyak dan panaskan kuali.
Tidak perlu disapu minyak banyak kali dikuali.
Masukkan adunan putih kedalam botol.
Mula corakkan adunan putih di kuali.
Kemudian masukkan 1 sudu adunan hijau dan tuang atas adunan putih, dadarkan.
Bila sudah tak melekit di atas permukaan bolehlah diangkat dan ketepikan.
Masukkan inti dalam 1 sdb, letak ditengah, lipat kan kedua belah tepi bahagian.
Gulungkan dengan kemas.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment