Sumber: Mat Gebu
By: Kim dengan sedikit penukaran bahan
Bahan-bahan:
10gm agar-agar serbuk cap "swallow"
400ml susu sejat ideal ( susu sejat Ideal + susu segar )
800ml air
1 helai daun pandan, disimpul
3/4 cawan gula pasir
3 camca besar Milo ( guna 2 camca besar serbuk koko )
secubit garam
Caranya:
Satukan serbuk agar-agar dan gula pasir, kacau rata.
Tuang susu sejat dan air.
Masukkan daun pandan, masak hingga mendidih, guna api sederhana dan kacau selalu hingga agar-agar larut dan keluarkan daun pandan.
Bagi 2 agar-agar tadi ( +/- 600ml ). Satu bahagian ditambah dengan milo/serbuk koko dan satu lagi masukkan secubit garam.
Kacau rata dan tuang dalam periuk berasingan dan biar atas api kecil.
Ambil 200ml adunan susu, tuang dalam loyang 8 x 8" x 1".
Biarkan beku sedikit, kemudian tuang 200ml adunan milo/serbuk koko.
Biar beku sedikit dan ulang lagi hingga habis ( 3 lapisan susu dan 3 lapisan milo/serbuk koko ).
Simpan dalam peti sejuk hingga betul-betul keras. Potong dan sajikan.
Nota dari Mat Gebu:
Anda boleh juga mencakar sedikit permukaan setiap lapisan yang beku sebelum menuang lapisan yang baru, jika anda takut ia tidak melekat. Mat tapis setia kali sebelum menuang lapisan baru. Loyang yang Mat guna Mat letak atas tuala dapur yang telah dibasahkan untuk mempercepatkan proses membeku dan didekatkan dengan kipas angin. Nak mudah boleh simpan sekejap dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment