Sunday, 28 September 2014

Ayam Vietnam Dengan Pudina


Resipi: Chef Wan 400 Resipi Terbaik
Bahan-bahan:
600g dada ayam, hiris memanjang
60ml minyak sayur
3 batang serai, dihiris
1 biji jus limau nipis
Segengam daun pudina, cincang
Garam
Gula (tak letak)

Bahan perapan (Dikisar halus):
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu makan nam pla (sos ikan)
1 sudu teh lada putih atau lada sulah kisar

Bahan Pes (Dikisar Halus)
10 biji cili merah (guna cili kering lebih sedap, tapi tak ada stok guna yang masak)
1 sudu makan belacan
2 batang serai
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih

Caranya: 
Gaulkan bahan perapan dengan ayam dan simpan dalam peti sejuk.  Perapkan selama 2 jam.
Panaskan minyak dan goreng serai untuk beberapa minit.
Masukkan bahan pes dan terus menggoreng hingga naik bau wangi.
Masukkan ayam yang diperap tadi dan gorengkan hingga ia betul-betul masak.
Perisakan dengan garam, gula dan jus limau nipis.
Taburkan daun pudina sebelum dihidangkan.

(Kim hanya menambahkan cili benggala merah, sayang tak pakai ingat nak buat pizza tak jadi) 



No comments:

Post a Comment