Sunday, 28 September 2014

Cucur Pisang / Cekodok Pisang




Bahan-bahan:
Pisang emas yang masak, dilenyekkan dengan soda bikarbonat. Soda bikarbonat tidak boleh terlalu sikit, terlalu banyak jugak tak boleh akan menjadikan cucur pahit

Tepung gandum  masukkan sedikit jangan dicurah banyak-banyak, sehingga menjadi adunan yang lembut.
Kalau banyak tepung nanti tak rasa pisang dan cucur pisang menjadi padat.

Jika suka boleh masukkan secuit garam
Air tak perlu

Minyak menggoreng secukupnya, pastikan mengguna 2 sudip untuk mendapatkan bentuk bulat.
Goreng sehingga kecoklatan bukan keperangan, kalau digoreng kecoklatan (bukan hangus yea) barulah di dalam cucur akan menjadi seperti kek pisang.  

Kuih yang tak perlu banyak belanja, jikalau ada tetamu tak diundang bolehlah dihidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment