Monday, 15 September 2014

Biskut Nestum Coklat Cip

 

Resipi: Chef Fazalina

Bahan-bahan:
1 cawan mentega (Kim guna buttercup) 
1/2 cawan gula kastor (Kim kurangkan, tak penuh sampai 1/2 cawan)
1 biji telur (Kim guna C gred)
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan nestum
1/3 cawan coklat cip (Kim guna butterscotch cip)

Caranya:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C dan griskan loyang pembakar.
Putar mentega dengan gula kastor sehingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila.  Kacau lagi.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, nestum dan coklat chip.
Gaul dengan tangan dan adun menjadi doh.
Ambil sedikit daripada adunan doh dan gentel.
Bentukkan sebesar guli dan tekan dengan garfu.
Buat sehingga habis dan bakar hingga masak selama 20 minit.  

(Nota Kim: Biskut yang harum semerbak di dapur dan rangup.  Lain kali Kim nak kurangkan suhu pada 170C - 160C dan waktu memasak mungkin dalam 25-20 minit, bagi mendapatkan rupa yang putih sedikit kekuningan. Dengan hanya menggunakan bahan-bahan asas di dapur cuma menambahkan nestum dan coklat cip sudah menjadikan biskut ini sedap......cubalah....dijamin sedap dan harum dengan bauan mentega) 

No comments:

Post a Comment