Sunday, 10 June 2018

Bee Hoon Goreng Thai






Bahan-bahan:
4 keping beehoon, rendam hingga lembut dan toskan
Telur dadar dipotong
Hirisan daun bawang
Hirisan daun ketumbar
Hirisan lobak merah
Isi ayam dipotong nipis
Sotong
Udang
Minyak menumis
Air secukup
Garam secukup

Bahan-bahan ditumbuk halus:
15 biji cili padi merah dan hijau
5 ulas bawang putih

Bahan-bahan sos:
Kicap cair
Sos tiram
Sos Ikan
Air perahan limau nipis/kasturi/lemon

Caranya:
Masukkan sedikit minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga pecah minyak/wangi.
Masukkan sedikit air, masukkan isi ayam, sotong dan udang, kacau sebentar.
Masukkan bahan-bahan sos dan air perahan limau.
Kacau sehingga mendidih, masukkan bee hoon dan kacau rata.
Masukkan sedikit air dan masak sehingga bee hoon lembut.
Setelah hampir kering masukkan lobak merah, daun bawang dan daun ketumbar, kacau sebati.
Bolehlah rasa dulu, kalau perlu boleh ditambahkan garam.
Sebelum dihidang masukkan hirisan telur dadar.




No comments:

Post a Comment