Sunday 17 June 2018

Karipap Tepung Hi-Protien






Sumber resipi:Mohammad Roslan ~ balannambiar.wordpress.com, terima kasih sedap dan tak berminyak
Bahan-bahan:
500g tepung gandum berprotein tinggi
80gm majerine
3 sudu besar minyak masak dipanaskan
1 1/2 cawan air ais, masukkan sedikit garam dan kacau rata. (guna air biasa), jangan dimasukkan sekali semua

Caranya:
Masukkan majerine dalam tepung dan ramas-ramas sikit, buat kolam tengah, masukkan minyak masak panas dan dengan menggunakan garpu, sebatikan.  (Saya panaskan minyak dan margerine bersama, kemudian dimasukkan ke dalam tepung dan ramas sehingga menjadi serbuk roti).
Biar sejuk sedikit, ramaskan tepung dan jadikan lebih kurang serbuk roti, masukkan air sedikit demi sedikit dan jadikan doh.
Tip dari enakenakrasa: Jangan dicanai terlalu tebal, sebaiknya dicanai nipis supaya mendapat kulit yang garing.
Tip: Kalau tepung guna air banyak untuk canai mudah tapi karipap anda tak jadi garing tapi jadi lembut.
Kalau nak garing boleh tambah tepung beras, tapi tak gunakan minyak sawit dan margerine tapi gunakan santan
Masa goreng karipap pastikan minyak tidak terlalu panas.


No comments:

Post a Comment