Beras basmathi, cuci dan rendamkan selama 30 minit, toskan
Minyak kelapa
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Sayuran campuran
Sedikit daun ketumbar dihiris halus
1 sudu besar minyak sapi
Bahan-bahan rempah tumis:
Halia dihiris
Kulit kayu manis
Biji halba sedikit, rendah 5 minit
Biji pelaga
Caranya:
Masukkan 2 sudu besar minyak kelapa dan tumiskan bahan-bahan rempah sehingga wangi.
Masukan sayuran campur dikacau rata.
Masukkan beras basmathi dan gaul rata, masukkan sedikit garam dan air secukupnya.
Tanakkan sehingga nasi kering air.
Setelah nasi kering air, masukkan 1 sudu besar minyak sapi di permukaan nasi, jangan dikacau dulu, cuma ratakan minyak sapi di permukaan nasi.
Bila nak menghidangkan masukkan hirisan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment