Sumber resipi: Dayang Faridah via citerviralterkini
Bahan-bahan:
Halia *
Ikan bilis * bertanda *sukat, keduanya sama banyak
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam halus **
Sedikit gula halus ** bertanda saya tambah
Tip untuk Halia:
Halia terbaik, pilih yang muda atau halia kampung yang warnanya lebih gelap dan kecil-kecil.
Caranya:
Buang kulit halia, potong kecil melawan urat halia.
Nak senang kupas dengan menggunakan sudu.
Ikan bilis cuci dengan air dan toskan.
Tumbuk halia hingga lumat, masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi sampai lumat.
Panaskan minyak, mesti banyak minyak supaya serunding masak serata dan rangup
Dah panas, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
Pastikan api sederhana dan sentiasa dikacau.
Goreng sampai kekuningan.
Dah garing angkat, toskan minyak.
Sejukkan, gaulkan dengan sedikit garam halus dan gula halus dan simpan dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
Boleh dimakan dengan nasi panas-panas.
No comments:
Post a Comment