Sumber resipi: Majalah Rasa
Bahan-bahan:
1 ekor ayam saiz kecil, dibelah empat
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
250ml santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak menggoreng secukupnya
Bahan-bahan kisar:
2" kunyit hidup
2 ulas bawang putih
1" halia
3 batang serai
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
Caranya:
Gaulkan ayam dan bahan kisar sehingga rata.
Masukkan dalam periuk, kemudian tambahkan santan, daun kunyit, limau purut.
Renehkan atas api sederhana.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Tutup periuk dan kecilkan api. Biarkan mereneh lebih kurang 5 minit.
Setelah ayam masak, tutup api dan toskan ayam.
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng ayam sehingga garing.
Setelah garing, angkat dan dihidangkan panas-panas dengan nasi panas serta sambal pencicah.
No comments:
Post a Comment