Tuesday, 7 May 2019

Ikan Siakap Bakar Berempah Woku





Sumber resipi: ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
Bahan-bahan:
8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
4 helai daun pandan hiris halus
2 helai daun kunyit hiris halus
3 batang serai, ambil putihnya dan hiris halus
5 tangkai daun selasih, ambil daunya
2 biji tomato merah dipotong dadu
250ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 tangkai daun bawang dipotong dan taburkan
3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan kisar:-
12 biji bawang merah kecil
7 biji cili padi merah
5 biji buah keras, bakar sekejap
3cm kunyit hidup, dibakar
2cm halia

Bahan-bahan pelengkap:-
Daun senduduk atau daun salad
1 biji timun dipotong serong
4 tangkai daun selasih
6 biji cili padi merah dihiris untuk ditabur

Caranya:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
Masukkan air, gula pasir dan garam.  Masak sehingga matang dan mendidih.
Masukkan daun selasih dan ikan siakap.  Masak sehingga kuah menyerap.
Sediakan aluminium foil yang telah digriskan dengan sedikit minyak dan letak ikan di atas aluminium foil.
Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi yang dihiris.


No comments:

Post a Comment