Bahan-bahan perapan ayam: Gaul sebati dan simpan dalam petisejuk:
Kepak ayam
Serbuk halia
Serbuk bawang
Serbuk Lada putih
Sedikit garam
Bahan-bahan ayam goreng:
Tepung gandum *
Tepung jagung *
Sedikit serbuk penaik * bertanda dipukul dengan whisk
Bahan-bahan salutan: Gaul sebati dan masak sehingga pekat, ketepikan
Sos siracha
Sos Cili Thai
Sos tiram
Gula perang
Serbuk smoked paprika
Sedikit jus kasturi/lemon
Kicap cair kurang masin
Sos ikan sedikit
Serbuk halia
Serai diketuk
1 sudu teh butter
Bijan disangai, jika suka
Minyak menggoreng ayam
Caranya:
Goreng kepak ayam sehingga masak. Ketepikan.
Sediakan kuali, masukkan sos salutan yang telah dimasak tadi kedalam kuali.
Dengan menggunakan api yang kecil masukkan ayam yang telah digoreng kedalam kuali. (
Gaulkan sehingga sebati.
Tabur Bijan dan hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment