Friday, 3 January 2020

Siakap Goreng Sambal Daun Kari






















Bahan-bahan:-
Ikan siakap
Garam
Lada putih
Serbuk kunyit
Jus limau

Minyak menggoreng
Tepung jagung

Cara memasak ikan goreng:
Ikan dibelah dan isi dipotong kecil.
Gaulkan dengan garam, serbuk kunyit, lada putih dan jus limau sehingga rata.
Perapkan ikan selama +/- 1~2 jam.
Panaskan minyak, ambil isi ikan dan gaulkan dengan tepung jagung.
Masukkan kedalam minyak panas.
Goreng sehingga kekuningan, toskan dan ketepikan.

Sambal Daun Kari, tumbuk/blend:
Daun kari
Bawang putih
Bawang merah
Akar ketumbar
Cili padi hijau
Cili merah besar
Cili hijau besar
Buah keras, jika suka
Jus limau

Garam 
Gula palm
Minyak menumis

Caranya:-
Panaskan minyak dikuali.
Tumiskan bahan blend sehingga wangi.
Masukkan garam, gula palm dan jus limau.
Kacau sehingga sambal masak dan hidangkan bersama ikan goreng.

No comments:

Post a Comment